Telefon: 61 05 70 80   |    Send E-post    |   Kart    |   Facebook
 

Historien om Mølla

Historien om Mølla

Fra mølle og kornlager til et av verdens uvanligste hotell.

Starten

Mølla Hotell ble startet etter en ide fra arkitektfirmaet Halvorsen og Reine som under sine oppgaver med andre nye hotell i Lillehammer fikk se Lillehammer Aktiemølle stå der som et vissent strå. Slik forteller arkitektene historien: Under vårt arbeid med andre hoteller i Lillehammer ble det naturlig nok mange turer til Lillehammer. På veien passerte vi Felleskjøpets mølleanlegg. Beliggenhet midt i byen, langs Mesnaelva, et steinkast fra Lillehammer sentrum og starten av gågata.

Hvilken arkitekt kan motstå slike fristelser?

Vi kunne ikke. Vi stoppet en dag og stakk innom Møller`n. Han var som møllere skal være blid og forekommende. Vi krøp sammen inn i, opp i og ned i- en bit av Lillehammers historie og kom senere i lav åling ut igjen et helt annet sted enn vi krøp inn – med spindelvev i håret og stjerner i øynene. Dette måtte da kunne bli noe spesielt? Ikke minst med tanke på at vi befant oss midt i byen som skulle arrangere OL1994. Her var 2 meter tykke gråsteinsmurer, gjenmurte nisjer og vinduer, hemmelige rom, trange passasjer, mystiske transportveier, underlige maskiner og innretninger. Og overalt –korn, melstøv og klint.

Hotell?

Vi fikk vite at mølledriften skulle avsluttes og at eiendommen var til salgs. Her hadde med andre ord arkitekten et mulig oppdrag foran seg, et meget interessant et også. Investorer og banker lot seg begeistre, dette var et produkt de hadde tro på. Ønsket var at både helheten og detaljene skulle understreke egenarten til den virksomhet som i generasjoner hadde funnet sted akkurat her. Navnet ble Mølla Hotell og etter 1 ½ års ombygging sto hotellet ferdig til å huse gjester under De Olympiske leker 1994.